În urmă cu câteva zile a lansat un nou videoclip la “E Ok!”, o piesă cu Sore, așa că ne-am gândit să aflăm mai multe despre solistul Mark Stam care vine din Moldova dar a reușit să cucerească rapid România.
WeLoveMusic: Pentru început, ne poți spune dacă Mark Stam e numele tău sau este un pseudonim?
Mark Stam: Mark Stam este numele meu de scenă, al proiectului meu, care a apărut în urmă cu 4-5 ani. Inițiativa a fost a mea, deoarece mi-am dorit să delimitez cumva viața personală de cea artistică, însă între timp a devenit parte 100% din identitatea mea. Mark Stam e Marius Stamatin, există acolo doar o diferență de litere și nimic mai mult. Sufletul și identitatea au rămas neatinse.
Ce a fost mai întâi, dragostea pentru muzică sau cea pentru dans?
Mai întâi a fost dragostea pentru muzică, deși atunci când am descoperit-o frecventam deja dansurile de vreo 4 ani. Cu dansul a fost mai mult o alegere impusă, dacă pot spune așa. Când suntem mici, nu prea avem destule cunoștințe pentru a lua deciziile corecte, așa că mama a hotărât ca în clasa a doua să mă înscrie la cursuri de dans, pentru că eram hiperactiv și făceam numai năzbâtii prin casă. Să pot elimina astfel energia într-un mod frumos și benefic. Îi sunt foarte recunoscător pentru această alegere. Dragostea pentru dans am descoperit-o din nou atunci când, după câțiva ani, am reînceput această activitate. Fiind deja mai matur, am început să simt o conexiune cu dansurile, însă în final, alegerea mea a fost muzica.
Ce a însemnat dansul pentru tine?
Am înțeles ce a însemnat dansul pentru mine pe la vreo 17-18 ani, când eram mai matur în gândire, eram conectat la lumea artei și știam ce înseamnă. Când eram mai mic și mergeam la concursuri, ultimul dans era de fiecare dată jive, un stil mai energic. Atunci toți concurenții își arătău rezistența și măiestria. Eu țin minte că pe la vârsta respectivă eram destul de neastâmpărat, mă ciondăneam destul de des cu partenera mea. De fiecare dată, la momentul jive-ului, exteriorizam totul, eliminam toată energia, îmi făceam de cap. Astfel, dansul ăsta era pentru mine ca un soi de terapie, chiar dacă atunci nu-mi dădeam seama de asta, mă simțeam mult mai ușurat.
Cât timp petreci făcând sport?
Nu am făcut sport de ceva timp și recunosc, am mustrări de conștiință din cauza asta. Am fost concentrat în totalitate pe sesiuni, pe dezvoltarea mea că songwriter și ca artist și am neglijat sportul. Astăzi a fost prima zi în care am făcut ceva mișcare, câteva flotări, genuflexiuni, întinderi și aș vrea să mă țin de treaba asta, să facă parte din rutină mea.
Perioada această de unde faci muzică, din Moldova sau din România?
Din România, sunt stabilit la București. Aici îmi petrec cea mai mare parte a timpului.
Ai participat în 2013 la show-ul „Moldova are Talent”, ne poți spune cu ce te-ai prezentat? Ai ajuns în finală?
M-am prezentat cu piesa “Epilog” – Vama, o piesă pe care o îndrăgesc foarte tare. De ea mă leagă și o poveste interesantă. Tatăl meu făcea naveta România – Transnistria, cu autocamionul lui, iar eu obișnuiam să merg cu el, să-i țin de urât. Pe când eram la vamă, un vameș mi-a văzut chitara și ne-a spus că după ce termină inspecția mașinii, să merg la el în birou și să iau și chitara cu mine. M-am speriat foarte tare pe moment, am crezut că am făcut ceva. Însă când am ajuns în biroul lui, împreună cu tatăl meu, i-am cântat câteva piese. După care, mi-a cântat și el 2 melodii, printre care Epilog. Am rămas impresionat, iar “Epilog” mi-a rămas mereu în minte și în suflet. “La Moldova are talent” nu am ajuns în finală, dar a fost o adevărată lecție de viață pentru mine participarea la aceast concurs. La vârsta respectivă, credeam că totul e super simplu, că trebuie să ai puțină voce, carismă și ești superstar. Dar nu e așa, e nevoie de multă muncă, perseverență și tărie de caracter. Doar așa poți ajunge la rezultatul dorit.
Care sunt următoarele tale planuri muzicale? Ai lansat un duet surpriză…
Planurile pentru anul acesta sunt legate de muzică și de dezvoltarea mea că artist, ca songwriter. Îmi doresc foarte tare că fanii să mă descopere și din alte perspective și sper să se regăsească în materialele viitoare. Astăzi (acum două zile, n.r.) am lansat o nouă piesă, o colaborare specială cu Sore, o artistă pe care o admir foarte tare. Este vorba despre “E ok”, o melodie motivațională, care sper să inspire cât mai multe persoane să se accepte așa cum sunt și să-și accepte stările interioare, să poată trece mai ușor peste zilele mai grele. Suntem oameni și emoțiile noastre sunt că un rollercoaster, azi e mai bine, mâine poate fi mai rău, totuși trebuie să mergem înainte.
Ce îți place să faci în timpul liber?
Atunci când am o zi mai liberă, prefer să fac ordine prin casă, să citesc, să gătesc sau să compun.
Cu cine te-ai izolat în perioada aceasta și unde?
Anul trecut am stat în izolare cu prietenul meu cel mai bun, însă acum stau singur. Mă bucur și de treaba asta, din când în când avem nevoie să ne ascultăm gândurile, să facem puțină curățenie prin ele, să ne redescoperim.
Ești îndrăgostit în acest moment?
Sunt într-o relație de 3 ani cu iubita mea și mergem înainte, creștem în fiecare zi, ne dezvoltăm împreună, chiar dacă de la distanță. Suntem mai uniți că niciodată și încercăm să nu simțim distanța. Suntem puternici și o să trecem și peste asta.
Știi să gătești?
Sigur, în ultimele luni mi-am tot gătit singur. Am descoperit o plăcere în treaba asta, e o operă de artă în sine, e ca o creație. Îmi place să experimentez, să combin ingredientele, mereu aduc ceva nou. Uneori îmi iese, alteori nu. Dar atunci când iese, sunt și eu surprins de cât de bine am gătit, mă simt ca un chef.
Ce îți dorești pentru anul acesta?
Îmi doresc să treacă pandemia, pentru că îmi lipsesc foarte mult concertele și întâlnirile cu publicul. Sper cât mai curând lumea să revină la normal și să ne bucurăm de libertate deplină.
Ce ai pierdut și ce ai câștigat anul acesta de pandemie?
Cu siguranță anul acesta am pierdut foarte multe momente speciale alături de familia mea și de prietenii mei. Recent a fost ziua de naștere a fratelui meu și nu am putut să fiu alături de el din cauza situației actuale. Am pierdut multe concerte și întâlniri dragi cu publicul. Pe de altă parte, simt că am câștigat pe plan personal și spiritual. Am avut timp să mă caut și să mă găsesc, să mă dezvolt, să citesc mai mult, să compun și să am grijă de mine.