Interviu: Ilinca Băcilă “Nu sunt pentru România, vreau să plec și să fac muzică pentru afară, în UK”

we ❤️ music
În 2017 a reprezentat România la Eurovision alături de Alex Florea și de atunci a revenit mereu cu noutăți muzicale.

Am stat de vorbă cu Ilinca Băcilă despre trecut, prezent și viitorul ei muzical și ce am aflat puteți citi din interviul exclusiv pe care ni l-a acordat.

WeLoveMusic: Ce mai faci Ilinca, cum îți petreci zilele astea în carantină? Te-ai vopsit…

Ilinca Bacila: Da, un nou look. Stau foarte mult în casă, nu ies așa cum ieșeam înainte în fiecare zi din casă și cumva îmi priește din mai multe puncte de vedere. Fac TikTokuri pe muzică, nu fac foarte multe. Fac coveruri scurtuțe, le pun pe TikTok, mai fac câte un video de amuzament, am crescut așa o comunitate acolo pe TikTok și asta cumva îmi umple timpul și sufletul și mă face foarte creativă. Mai înregistrez piese, mai compun. Faptul că stau în casă nu e un lucru foarte rău pentru mine, eu sunt destul de introvertită. Îmi place că stau în casă, că am timp să lucrez la mine și să citesc.

Tu ești studentă, nu-i așa?

Termin facultatea anul acesta, sunt studentă anul 3 la Hyperion, la Actorie. Am de scris o licență, am de învățat pentru examene, am de făcut o grămadă de lucruri.

Și pe partea de muzică ce urmează?

Urmează să lansez un proiect, nu pot da toate detaliile dar pot să spun că are legătură cu Eurovisionul. Este un fel de “să ne amintim 2017”, dacă vrem să-i spunem așa. Abia aștept să se pună în mișcare, eu mi-am făcut treaba mea și aștept să mai lucreze cine trebuie, o să fie un featuring.

Nu cu Alex? El a plecat din țară…

Da, Alex Florea, colegul meu de la Eurovision din 2017 s-a mutat în Germania, din câte știu. Lucrează și strânge bani, am vorbit cu el și am înțeles că se simte foarte bine acolo.

Alte piese solo sau colaborări pregătești?

Eu am luat o decizie anul acesta. De când cu pandemia s-au schimbat foarte multe lucruri și am realizat lucruri pe care le știam dar nu voiam să le recunosc. De exemplu, eu nu sunt pentru România, în ceea ce privește muzica, vreau să plec de aici și să fac muzică pentru afară.

Poți face și de aici…

Da, cu siguranță. Și acum fac muzică de acasă, termin facultatea, încă nu știu dacă vreau să plec momentan. Dar ceea ce știu cu siguranță e că îmi doresc să studiez un master în teatrul muzical și asta probabil nu o să o fac aici pentru că nu este deschiderea atât de mare.

Ai o voce specială și e păcat să se piardă. Trebuie să faci ceva cu cineva pe calapodul tău.

Exact. Eu când cânt cumva vreau să ating sufletele oamenilor, să-i fac să simtă ceva, să-i răscolesc într-un fel. Asta este de fapt țelul meu în ceea ce privește muzica mea și cum aș vrea să sune, aș vrea ca oamenii să simtă lucruri pe care poate nici nu pot să le perceapă în momentul în care le cant. Sunt mai profundă de felul meu, și cumva nu vreau să critic și să zic că muzica din România nu e mișto, pentru că și eu iubesc muzica din țara mea dar cu siguranță locul meu ar fi mai bine într-o altă țară decât aici.

Te-ai gândit unde să te muți?

Mi-aș dori să merg să studiez master în muzică în UK sau în America deși e puțin mai greu acolo. Altă variantâ ar fi să mă duc la X Factor în UK, mă gândesc de ceva timp să merg să cânt un musical acolo și asta poate m-ar ajuta să mi se deschidă niște uși acolo. Nu m-aș duce în alte țări în care se cântă în limbi precum franceză sau spaniolă.

După Eurovision 2017 nu ți s-au deschis niște uși? Nu ai primit niște oferte?

Chiar când am fost la Eurovision a venit la mine Louie Walsh, care e în juriu la X Factor UK și mi-a zis să mă duc să particip la emisiune. Și de 3 ani îmi tot zice, eu aveam treabă aici și nu m-am putut duce. Ca să participi acolo trebuie să ai reședința în UK. Am avut alte lucruri de făcut, am vrut să am o diplomă de facultate înainte să mă duc să cutreier lumea încercând să îmi împlinesc visurile. După Eurovision am avut concerte în Germania, Spania, Israel, multe țări, am multe contacte, artiști cu care încă vorbesc, cu care am colaborat și voi mai colabora. Momentan mă concentrez pe faptul că vreau să-mi termin studiile în actorie.

Vrei să profesezi?

Este o nișă pe care vreau să merg, filme și seriale. Am jucat în câteva reclame. A fost pentru experiență și pentru că-mi place.

Dar în piese de teatru ai jucat?

Prin facultate, am jucat Shakespere, Cehov, am apucat să joc și cu sala plină, dar nu la TNB, ci pe scene mai mici, la licee. Mi-aș dori să fiu pe film, mă văd actriță de film.

În acest moment din ce trăiești, din ce câștigi bani?

Am lucrat că prezentatoare tv online.

Dar tu nu primești bani din drepturi de autor din piesele cântate de tine?

Ba da, desigur, dar banii se adună și când sunt mai mulți îi scot. Dar nu e un venit constant lunar, ca și cum aș avea un salariu.

Am aflat că acum predai canto

Da, la Școala de Muzică și Teatru Art & Fun Academy a lui Marius Gheorghiu. Nu o fac pentru bani, o fac de plăcere.

Timp pentru tine mai ai?

După lunile alea în care am muncit și nu-mi plăcea acum fac ce-mi place, sunt mai creativă, am timp să cânt, să compun, să scriu piese. În perioada în care am lucrat n-am avut timp să fac nimic, după o zi de muncă veneam acasă obosită și picam. Era horror, dar acum de când mi-am dat demisia de două luni de zile am timp pentru mine, am început să redecorez casa, am timp să gătesc, sunt pasionată de gătit, ciorbe, paste, pizza, am făcut pâine. Îmi place să gătesc tradițional, aici în București găsesc mai rar. În pandemie m-am îngrășat 10 kilograme, dar gătesc low carb, am început o dietă nouă. Nu sunt genul care pune accent pe aspectul fizic, însă îmi place să arăt bine. Dar nu cred că kilogramele ne definesc în niciun caz dar vreau să mă simt eu bine.

Ți-ai dori o colaborare cu cineva anume pe plan muzical?

Orice colaborare pentru mine ar fi binevenită. Să va spun o pățanie amuzantă și interesantă. Eram izolată în pandemie, la Cluj, cu ai mei, și am făcut cu sora mea un video pamflet în care noi două cântam maneaua “Carolina jambala” a lui Romeo Fantastic. Am cântat-o rock mettal. Am postat pe instagran și TikTok și a devnit virală. Și mi-a scris Romeo Fantastic dacă vreau să scoatem o piesă împreună. M-a pus într-o dilema epică și morală, părinții mei sunt cântăreți de operă, toată familia mea e boemă și cum ar fi fost să scot o piesă împreună cu Romeo Fantastic. Și i-am scris, că-i mulțumesc și i-am spus că nu e aria pe care vreau să merg.

Asta-i trendul până la urmă.

Am văzut că asta-i trendul dar nu prea îmi place să merg cu trendul. Dar cred că de asta durează atât de mult să se întâmple ceva. Scot o dată la 3 ani. Îmi pasă cât de mult mă simt în interior și nu știu cum m-aș fi simțit cântând manele. Și să ne întoarcem la artista mea preferată de musical, este vorba de Kristin Chenoweth, pe care o șțiți din “Glee”. Mi-aș dori să vorbesc cinci minute cu ea, să o întreb cât e de minunată. Să cunosc oameni de la care am ce să învăț.

Dar cu artiștii de la noi ești prietenă?

Sunt și cu Smiley, cu Feli, care e din Ardeal, cu Cleopatra Stratan am scos o piesă anul trecut, “Vara asta”, cu ea mi-ar plăcea să colaborez, e o fetiță minunată. Sunt semnată cu Cat Music, urmează proiecte dar, repet, nu sunt pentru România. Și-au dat seama și ei, o să lansăm un proiect nou. Ceva ce nu s-a mai făcut până acum și abia aștept să se lanseze. Lucrăm la el, va fi nou și interesant.

Ce-ți mai dorești pentru anul acesta?

Să nu treacă o zi fără să fac muzică, ceea ce-mi place, să lansez o piesă scrisă de mine și să merg la X Factor UK.

Ai învățat să faci ceva nou în pandemie?

Am învățat să cânt la ukulele, să iau lecții de chitară, la pian, știam să cant dar le-am aprofundat. Vreau să extind aria mea muzicală, să studiez actoria, nu doar ce fac la facultate.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
we ❤️ music

CONTACT