Acest clip este o creație unică, datorită faptului că a fost dezvoltat cu ajutorul tehnologiei avansate a inteligenței artificiale. Fiind antrenată pe baza diferitelor stiluri vizuale, AI a creat o lume ilustrativă uimitoare care îmbină elemente de suprarealism, fantezie și artă experimentală. Acesta este primul astfel de proiect din Moldova, care va atrage atenția iubitorilor de muzică și cunoscătorilor de artă contemporană.
Din punct de vedere muzical, compoziția este un amestec de punk rock și muzică etnică colorată. Autorul melodiei, co-fondatorul și chitaristul bas al trupei Mihai Gîncu adaugă cu pricepere acordeonul melodic la compozițiile chitării lui Sveatoslav Staruș, această parte fiind interpretată de talentatul multi-instrumentist Victor Dandeș-Bîtca, care este și trombonistul trupei din anul 2002.
“Cu clipul „Muma Pădurii” încheiem seria de clipuri de poveste din albumul nostru „Bestiarium”, care a fost lansat în noiembrie 2019: Lupul Solitar, Omul Liliac, Сolinda Leului, Ursul, Sânziene, Miorița (VRAJA remix). spune Roman Iagupov, solistul trupei:
Streaming link “Bestiarium”: https://ZdobSiZdub.lnk.to/BestiariumPR
Printre turnee, producătorul nostru de clipuri Igor „Egor” Levinski ne-a sunat și ne-a propus să încercăm să filmăm un videoclip folosind noile tehnologii ale inteligenței artificiale. Eram pe cale să organizăm o nouă ședință foto cu Katea Liberkat și am decis să combinăm aceste două procese creative! Gândindu-ne la melodia potrivită pentru această idee, ne-am oprit alegerea la piesa care este interpretată la concertele noastre – fabuloasa „Muma Pădurii”.
Luând cu noi o mască, niște piei, o tamburină și toiagul unui cioban grec, am improvizat în timpul ședinței foto. A doua parte a clipului a fost filmată în pădure, iar fotografei Katea i s-a propus să joace rolul zânei pădurii.
”În ultimele două luni, m-am aprofundat în studierea capacităților AI și am descoperit mai multe instrumente disponibile pentru crearea imaginilor video. Așa a apărut ideea de a realiza primul clip experimental, bazat pe aceste tehnologii, pentru vechii mei prieteni muzicieni. În timp ce această tendință capătă popularitate în lume cu pași rapizi, noi am câștigat deja o experiență bună pentru dezvoltarea ulterioară, dacă lumea nu se va sătura de acest tip de artă în timpul apropiat”, spune Igor Levinski, producător de clipuri.