LOGO-We-Love-Music-250x73-backgr-negru
Search
Close this search box.

we ❤️ music

Interviu: Zoli Toth “Nu amestec muzica cu viața de familie! Copii mei nu lucrează cu mine”

Fostul component al trupei Sistem a revenit cu noi proiecte muzicale.

Zoli Toth a povestit într-un interviu exclusiv pentru WeLoveMusic totul despre pasiunea lui pentru muzică și familia lui, care nu este străină de muzică.

WeLoveMusic: Ce mai faci zilele acestea Zoli?

Zoli Toth: Mă ocup acum de un proiect de muzică electronică care inițial a pornit ca un proiect one men show. În care combin sintetizatoare analogice, digitale tot ce înseamnă e fixuri, cu tobe analogice, electronice dar și instrumente melodice de percuție. El în felul lui este un proiect unic, nu risc să zic că în lume pentru că nu se știe niciodată. La noi pe un perimetru de 2000 de km e unic.

Ești cu cineva în acest proiect?

Sunt doar eu. Albumul pe care l-am lansat este unul solo cu 10 piese în format digital, pe CD și pe vinil, în toate formele care se vând în magazine. Acest album care se numește “Better and tougheter” e un album de muzică electronică, se află pe toate platformele de streaming. Poate fi cumpărată în formulă fizică, sunt convins că oamenii se vor întoarce la forma veche de muzică, vor da preț de 5 minute pe care le vor avea. Și zic că își pun un pahar de vin, se relaxează 5 minute și ascultă muzică. În perioada următoare ne vom da seama că alergăm prea mult în ziua de azi. Eu am început să pun mare preț pe fiecare minut liber pe care îl am. Pe 3 august am cântat la Timișoara, un concert, cu filarmonica și corul operei de acolo. Concert în aer liber, seară, un concert de care mulți au zis că e Jean Michel Jare, deși eu n-am copiat pe nimeni niciodată. Show cu mult ritm, cu energie, designeri de lumini, e video care vin după mine, încercăm să facem lucruri autohtone cu creierul nostru de aici din România. Să arătăm că putem și noi să fim mai buni decât cei de afară.

De unde pasiunea ta pentru muzică?

Eu sunt a treia generație de muzicieni în familie, părinții mei sunt muzicieni profesioniști, mama mea e dirijoare și profesoară de pian, tatăl meu este clarinetist și profesor de teoria muzicii, părinții tatălui meu au fost de asemenea muzicieni, fratele meu este contrabasist la filarmonica din Macao. Copii mei cânta la pian și la chitară, e o chestie de familie și mă bucur.

Soția ta face muzică?

Nu, soția mea nu face muzică, dar ne susține. Este cea care păstrează echilibrul. Ea are o ureche foarte critică când nu-i place ceva și e bine, pentru că vine și-mi spune și uneori mă așează cu picioarele pe pământ. Dar știi cum e, visul artiștilor și muzicienilor e mult mai puternic decât orice informați critică pe care o primești.

Ai mai avut concerte?

Pe 11 august am cântat la Salina de la Pride. pe 13 la Electric Castle, pe 15 cu copii pe care-i pregătesc am avut concert cu corul Madrigal. Tot cu copii Yang bit, acest ansamblu de percuție, am imprimat niște piese pe albume, ce fac cu ei de 3 ani.

Ce altceva mai faci?

Predau percuție, într-un program național care se numește Cantus mundi, avem 45 de copii doar la percuție și avem rezultate cu ei. Eu mă ocup de 45 și intens și foarte atent de 10.

Lucrezi și cu copii tăi, sunt și ei în aceste proiecte?

Cu copii mei nu, niciodată nu mi-a plăcut să amestec familia cu proiectele mele, am învățat asta de la părinții mei, eu n-am făcut niciodată parte dintr-un cor al mamei sau n-am făcut cu parintii mei muzică.

Ce ai făcut înainte de Sistem?

Înainte de Sistem eram la Academia de muzică la Cluj și cântăm într-un ansamblu de percuție asemănător cu ceea ce fac eu acum cu copii mei. Și apoi am cântat în Sistem. Apoi am cântat în proiectele lui Adrian Enescu, am făcut piesele cu el, piesele de la Bulandra pe care le-am făcut cu Ducu Darie și cu Puiu Neculai, au fost participările Enescu în 2011, 2013, 2015. Eu n-am stat nicio clipă de când am întrerupt legatura cu Sistem.

Păstrezi legătură cu ei, cu foștii colegi din Sistem?

Pastrez legătura, aș exagera să spun că îmi e dor. Pot să mă uit cu nostalgie în trecut, Dar am evoluat fiecare dintre noi din acel moment și tot ce s-a întâmplat după aceea e un plus pentru toată lumea.

 

Zoli Tóth a lansat un nou trend muzical cu “Better Together”- primul său album de muzică electronică

Zoli Tóth își propune să inoveze industria muzicală din România odată cu lansarea pe vinil și pe CD a noului său album „Better Together”. Produsul de muzică electronică redă majoritatea sunetelor prin sintetizatoare, vibrafon preparat, tobe sau instrumente create din materiale reciclate, ceea ce transformă audiția într-un performance unic de fiecare dată.

La mai bine de 15 ani de la apariția ultimului album Sistem, fondatorul trupei își lansează primul album solo din carieră. „Better Together“ este o continuare a proiectului personal „Home Alone” pe care Zoli Tóth l-a început în anul 2018, putând fi considerat o variantă îmbunătățită a acestuia. Albumul a prins contur de-a lungul ultimilor doi ani, însă artistul recunoaște că o contribuție semnificativă a avut-o și contextul cu care ne-am confruntat recent. Pandemia i-a oferit timpul necesar pentru creație, fiind totodată o sursă de inspirație pentru numele albumului: Am vrut să fac de mult timp acest material, dar nu m-am simțit destul de pregătit profesional și nici nu am avut timpul necesar. Acum cred că este cel mai bun moment. A ieșit un material de care sunt foarte mândru. Odată cu pandemia mi-am dat seama că oamenii s-au săturat să fie singuri acasă și că o să vină vremuri când o să vrem să fim din nou împreună. Pandemia a demonstrat că în echipă lucrurile sunt mai ușor de rezolvat, susține Zoli.

Lucrând alături de Mihai Câmpineanu (Șuie Paparude), producătorul muzical al albumului, Zoli vine cu o abordare nouă asupra muzicii electronice, majoritatea sunetelor fiind produse cu ajutorul vibrafonului preparat. „Better Together” este o inovație pe piața muzicală autohtonă, fiind pentru prima dată când vibrafonul, un instrument cel mai adesea folosit în muzica clasică sau în jazz, este integrat în muzica electronică în maniera aceasta. De altfel, procesarea sunetelor produse de vibrafon a contribuit la crearea unor timbre rar întâlnite până acum. În ceea ce privește originalitatea muzicală, Zoli Tóth nu s-a oprit aici. Fiind un bine-cunoscut activist pentru mediu, acesta a reușit să îmbine perfect creativitatea cu sustenabilitatea, folosind materiale reciclate drept instrumente muzicale.

„Better Together” conține zece piese, dintre care două, Iubește și lasă și BANU, concepute în limba română. Fiecare produs muzical reprezintă un concept de sine stătător care te poartă în stări și lumi diferite. Story from Banat ne duce cu gândul la originile timișorene ale lui Zoli, piesa fiind inspirată de sunetele clopotelor celor trei biserici din Piața Unirii, loc pe care artistul îl consideră definiția multiculturalismului românesc. Astfel, artistul a reușit să integreze în album elemente ale identității sale culturale. Pulse V3 este o melodie dedicată compozitorului Adrian Enescu, pionierul muzicii electronice autohtone, în timp ce piesa Exodus vorbește despre migrația popoarelor cauzată de războaie și foamete.

Această diversitate tematică și manifestul pentru ascultarea muzicii fac ca Zoli Tóth să se numere printre puținii artiști care își îndeamnă publicul să nu asculte tot albumul deodată, ci, mai degrabă, o piesă de mai multe ori. Acest album este ca o carte, te trece în stări diferite, îți pune întrebări, te vrea captiv în lumea lui. Știu că în ziua de azi sunt puțini care mai au timpul necesar să acorde 53 de minute unui album audio. De aceea cred că e mai ok să îl împartă. Dar, bineînțeles, cei care au timp să citească o carte întreagă din prima, vor asculta și albumul la fel. În ultima vreme oamenii au cam uitat să asculte, să aibă un dialog, să analizeze ce vorbește interlocutorul. Cred că este momentul să reîncepem să ascultăm, indiferent dacă vorbim despre muzică, sfaturile cuiva, o poezie recitată sau foșnetul frunzelor din parc, susține artistul.

Zoli Tóth: Consider că digitalizarea muzicii este doar o etapă în ceea ce va însemna ascultarea muzicii în viitor.

Ascultarea muzicii în defavoarea consumului acesteia stă și la baza ideii de a lansa primul album de muzică electronică în varianta vinil. Pe lângă aspectele ce țin de calitatea superioară a sunetului, Zoli Tóth vrea să se asigure că muzica sa va dăinui în timp, iar peste ani, când cineva își va dori să îi asculte piesele, să poată scoate vinilul de pe raftul bibliotecii, fără a depinde de conexiunea la internet sau de tehnologie. Astfel, poate fi considerat că „Better Together” spune povestea originalității și a valorilor în care artistul crede.

Albumul „Better Together” apare în ediție limitată, atât pe CD, cât și pe vinil de 180 de grame care vine însoțit de semnătura artistului. Albumul poate fi ascultat online pe platformele de streaming și poate fi comandat pe www.zolitoth.ro.

we ❤️ music
Solicitați informații despre onorariu și disponibilitatea artistului/trupei pentru data evenimentului dv.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
we ❤️ music
we ❤️ music
we ❤️ music

CONTACT