Interviu: Mihai Trăistariu: „Am jurat că o să mă întorc la Eurovision până aduc României locul 1”

we ❤️ music
Perioada aceasta de pandemie a fost grea pentru Mihai Trăistariu care are de un an de zile o mulțime de activități extra muzică.

De la închirierea apartamentelor de la mare la școala de canto, la festivaluri și altele. Despre toate acestea am stat de vorbă cu fostul solist de la Valahia, care ne-a spus povestea lui.

WeLeveMusic: Ce faci Mihai perioada asta? Cu ce îți ocupi timpul?

Mihai Trăistariu: Am săptămânal câte o emisiune, două la TV. Din care noi artiștii nu câștigăm bani și e bine de știut că lumea mă întreabă de 20 de ani: “cât va dau ăștia la emisiuni”. Și le explic: niciun ban. Mai ales că vin de la Constanța la București, nu-mi decontează nimeni transportul. Rezultă că-mi plătesc singur aparițiile TV, 2-3 milioane mă costă benzina dus-întors. Chiar și pe pandemie, anul trecut am avut 80 de apariții tv. De 80 de ori dus la București, să facă cineva un calcul cât mă costă.

Organizezi multe festivaluri și faci canto cu copii…

Ca să-mi umplu timpul am inventat niște concursuri, la scenă sau online. Și atunci cu managera mea împreună organizăm lunar câte un concurs. În aprilie avem la Piatra Neamț, pe 24 la Casa de cultură, dacă se va da voie, dacă nu, le mutăm rapid prin sate, nici nu-ți imaginezi cum funcționează acum. Am fugit de covid și când orașul se închide ne mutăm repede într-un restaurant periferic într-un sat, unde incidența e mică și trebuie să ținem concursul. Dacă nu s-a putut deloc le-am făcut online. Și tot am continuat concursurile pentru că mie îmi place să descopăr talente și să le prmovez și tot timpul am fost un promotor al lor și am făcut duete cu tineri talentați, i-am dus pe la televizor, le-am dat tot felul de premii, le-am dat și vacanțe pe la mare pe la mine la apartamente. Îmi place “joaca” asta care ajută tinerele talente.

Ești și prezentator….

Deci în perioada asta apar la tv, că măcar acolo putem să apărem ca să nu ne mai uite poporul, fac aceste concursuri de căutare de talente, prezint o emisiune la Televiziunea națională la Orizont TV care se numește “Valul gospodarilor”, acolo merg și colind lunar câte o localitate. Descopăr oamenii locului și vorbim despre tradiții și tot ce înseamnă gospodării din localitate. Cântăm, dansăm și povestim de toate.

Vei mai închiria apartamentele de la mare?

Mă ocup deja de apartamentele din Mamaia Nord pentru că am rezervări pentru Paște și 1 mai, pentru vară, trebuie să le mai bibilesc un pic. M-am apucat de picatat și am mai schimbat niște scaune, le-am mai colorat, le-am mai desenat să mai îmbunătățesc. Am mai pus niște tablouri pe pereți, le-am mai dus niște huse, perdele, oglinzi, ca să mai aduc îmbunătățiri de la an la an câte un element în plus.

Se apropie și sezonul estival, te pregătești deja?

Voi avea o doamna care se va ocupa de curățenie, prețurile vor fi mici, nu vreau să dau lovitura cu ele. Având 6 apartamente mă interesează să le dau spre inchirire în 5-6 ani să-și formeze o clientelă, deja am 11 rezervări din turiști de anul trecut ceea ce înseamnă că oamenii s-au bucurat de apartamente și vor să revină. Vreau să-mi formez o clientelă care să le placă. Vecini mei le dau cu 500 sau 700 lei pe noapte, eu cu 350, iar iunie și septembrie 250, nu mă interesează să fie goale, Asta-i rostul lor, să fie ocupate.

Ne spui dacă mai compui piese noi?

Am trei piese noi în pregătire, lucrez cu un băiat din Năvodari, are un studio aici și o să-mi fac și eu un studio la academia mea de arte, deja lucrez în demisol la niște săli și acolo lucrez și la piese pentru alții. Să vedem când voi lansa piesele respective.

Ai mai avut concerte? Chiar și pe terase…

Vara trecută menegera mea din multele terase, resorturi și teatre de vara câte erau mi-a găsit doar 4. De exemplu în 2019 aveam 16 resorturi, teatre de vara, terase, hoteluri, restaurante unde cântam vara prin rotație, aveam și câte 5-6 pe seară, câte un sfert de oră la una, câte jumate de oră la altă, pentru că nu-și permiteau onorariu mare și făceam program scurt că să îmi dea puțini bani. Și făceam așa și alergam în 5-6 locuri. Anul trecut în vară nu știu cum am avut bafta și am prins 4 resorturi pe la Venus, Mamaia Nord, Eforie și cu banii ăia scoteam 1000 de euro pe lună, ceva penibil, cât să supraviețuiesc. După aia a fost pauză totală, s-a închis iar treaba, acum iar suntem în pauză. Am mai fost la Caransebeș de mărțișor, am prezentat o emisiune la Orizont TV și era sub forma unui concert, acolo am și cântat și am luat un ban. Nu știu de Paște dacă voi avea ceva, de obicei aveam pe la Sinaia, nu știu dacă o să-mi găsească ceva managera de Paște. Am avut o propunere în Bulgaria dar îmi ziceau dacă vreau să cant 2 ore cu 200 de euro ceea ce era penibil, și am zis categoric nu, am refuzat.

Dar ce prețuri ceri pentru un concert?

Prețul meu de concert e 1500 de euro pe 45 de minute nu pot să fac rabat, dar hai că mai faci o reducere de la 1500 euro te duci la 1000 de euro dar nu poți cânta pe 100 de euro, ăla e doar transportul. Probabil vor fi în vara asta niște terase, resorturi și să vedem cum vor evolua vara asta. Să sperăm că vaccinarea după cum spunea domnul Câțu, o să atingă zece milioane de români, undeva în august, atunci va scădea rata de infectare și va da drumul la adunări.

Se apropie Eurovisionul. Te vei uita? O susții pe Roxen?

Eu rămân un fan înrăit Eurovision, evident că o să mă uit, întotdeauna am susținut România așa că nu fac rabat nici anul asta, eu țin cu țara mea. Eu am record pe România, am 11 participări, vreau să merg din nou, a 6 oară am și câștigat cu “Tornero”, și am jurat atunci că o să mă întorc până aduc României locul 1. Problema e că de 2 ani, de când s-a implicat Global Records, cu Roxen, încearcă să schimbe strategia de alegere a artistului român, nu o văd ca pe ceva rău dar nu ne mai dă șansa celorlalți. Dacă nu ești la Global sau la o casă de discuri nu ai șanse. Eu am fost 5 ani cu Cat Music, 5 cu Roton și nu am mai vrut să semnez cu nimeni, m-am rupt singur pentru că ei promovează alți artiști pe alte criterii. Uite în 2019 am avut 185 de spectacole inainte de pandemie, datorită managerii mele care e genială și sună la primarii, la cluburi, am avut de toate, nunți, botezuri, festivaluri, pe unde am mai cântat. Tot timpul am avut câte ceva. Mi-am câștigat notorietatea, am brandul format cum le zic oamenilor. Am un nume și atunci lumea mă caută la nuntă, la botez, nu tre să mai lansez nimic nou, sunt un fel de Fuego 2, sunt așa, nu tre să fiu la Radio că să mă cheme cineva. Lumea mă cheamă că-mi știe repertoriul, vocea, așa că da-i bătaie.

Nu te-ai gândit la o colaborare muzicală?

Am tot avut și cu Nico, Paula Seling, Luminița Anghel, cu Niculina Stoican, Sofia Vicoveanca, tot am avut, cu Laurențiu Cazan. O să mai colaborez, n-am nimic în plan.

Ce îți mai dorești anul acesta?

Îmi doresc enorm libertatea și să se termine cu pandemia. N-aș fi crezut în viața mea că tânjesc atât după libertate. Eu n-am cunoscut  acest cuvânt deși am trăit revoluția, eram un copil, n-am simțit nimic atunci, acum o simt din plin și văd ce înseamnă libertate, să te miști liber, să faci ce vrei, să nu ți se restricționeze munca și activitatea, distracțiile, plecările în vacanțe. Am suferit anul trecut, abia mi-am revenit cumva și îmi doresc enorm să se termine cu restricțiile, am fost înverșunat, am fost pro vaccinare. Am rugat primarul Connstanței să nu ne închidă orasul dar l-au inchis. Sper că toate se sting încet și că va rămâne o amintire urâtă anul 2020 și bucățică asta din 2021.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
we ❤️ music

CONTACT