we ❤️ music

Interviu: Alin Potop: “Teatru și sportul nu sunt domenii sigure și am experimentat asta din plin în ultimul an”

L-am descoperit pe Alin Potop mai întâi ca actor, la teatru, după ce l-am văzut într-o piesă jucând cu soții Ogasanu. Iar apoi, în pandemie am observat că a devenit antrenor sportiv.

Am aflat pentru cititorii noștrii povestea actorului sportiv și mai multe detalii puteți citi în continuare în interviul exclusiv pe care ni l-a acordat.

WeLoveMusic: Pentru început am vrea să te prezinți cititorilor noștri în câteva cuvinte…

Alin Potop: Numele meu este Alin Potop, sunt actor, și mai nou, antrenor personal. Știu că nu meseria trebuie să te definească, dar în cazul meu mi se pare relevant să spun ce fac pentru că am avut curajul să îmi transform pasiunile în meserii și să nu aleg un drum ușor indiferent de cât de riscant ar putea fi. E greu să alegi să faci ce îți place atunci când auzi din toate părțile că nu se câștigă bine sau că e foarte greu. Și teatru și sportul nu sunt domenii sigure și am experimentat asta din plin în ultimul an. Dar atunci când faci ce îți place parcă uiți de toate astea.

 

Cum de te-a atras teatrul și ai devenit actor?

Am avut mereu o pasiune pentru teatru, făceam de mic spectacole în garaj pentru vecini, imitam rude, eram deliciul familiei. Am avut noroc să fac școala Waldorf, unde copii sunt încurajați înspre a-și dezvolta partea artistică, prin urmare pasiunea mea nu a fost omorâtă așa cum se întâmplă de multe ori în sistemul clasic de învățământ. După, în viața mea s-au petrecut o serie de evenimente și întâlniri fericite care m-au convins că ăsta e drumul pe care trebuie să merg. Am fost foarte hotărât când am luat decizia asta și nu mi-am făcut un plan în cazul în care nu o să întru la facultate. După ce am terminat liceul, am dat doar la actorie la Bucureșți și am intrat din prima, cu a două medie.

 

Cine ți-au fost profesorii în facultate?

Domnul Florin Zamfirescu mi-a fost profesor la licență și cel de la care am învățat principiile care stau la baza acestei profesii, el mi-a arătat ABC-ul. Alături de dânsul, atât la licență cât și la master, am avut foarte mulți profesori de la care am învățat și care și-au lăsat o amprentă importantă în devenirea mea profesională și cărora o să le mulțumesc mereu. Doamna profesor Bogdana Darie, Dana Rotaru, Gruia Sandu, Viorica Vatamanu sunt doar câțiva oameni de la care am învățat enorm.

 

Te-am văzut în piesă de teatru “Pe lacul auriu” și de fiecare dată când apăreai umpleai scenă. Cum a fost să joci cu soții Valeria și Virgil Ogasanu.

Mulțumesc pentru compliment. Aveam mari emoții la început, îmi era frică să merg la repetiții pentru că nu știam dacă o să fac față unor actori așa mari, îmi era teamă că nu o să mă ridic la nivelul lor. La prima întâlnire eram paralizat, abia puteam să articulez trei cuvinte. Au dispărut rapid fricile astea pentru că am fost primit foarte bine și prin muncă sper că am reușit să îmi câștig locul printre ei. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit până acum, și profesional, și personal. S-a format o mică familie la repetiții și cred că acest lucru se vede și în spectacol pentru că are o energie și o poezie aparte.

 

Care este legatura ta cu sportul?

De sport m-am apucat când un regizor mi-a spus că m-am îngrășat și nu o să mai fac niciun rol. De frică am început să mă interesez care sunt cele mai eficiente sporturi prin care să scapi de kilograme. Așa am ajuns să fac Crossfit, de nevoie. După ce am văzut cum se transformă corpul meu, am continuat și sportul a devenit o pasiune iar mai apoi un stil de viață. Acum, dacă trece o perioadă fără să fac mișcare, devin anxios.

 

În pandemie aș putea spune că te-ai reprofilat către sport sau ai avut mai mult timp, iar fanii au văzut că faci și sport?

Din cauza faptului că am avut mai puțin proiecte pe partea de actorie, am început să îmi canalizez energia și atenția mai multe înspre sport. Am făcut un curs de antrenor personal și apoi imediat am început să antrenez. Acum, pe lângă actor, sunt și antrenor personal, nu m-am reprofilat complet. Le îmbin pe cele două, mai ales că a fi antrenor sau actor nu presupune să ai un program foarte fix și îmi e ușor să mă împart.

 

Cât timp aloci sportului pe zi acum? Cât alocai înainte de pandemie? Ai devenit și antrenor personal?

Acum mă antrenez de 5-6 ori pe săptămână cam 2-3 ore. Pare un nivel destul de intens de antrenament dar având în vedere că plănuiesc să merg la competiții este puțin. (trebuie să spun că tipul de antrenament pe care îl fac și pe care îl propun și clienților mei este cel de tip CrossFit). Și înainte de pandemie făceam cam tot așa, de 4-5 ori pe saptămână doar că nu eram atât de concentrat pe asta, era pur și simplu o pasiune. În pandemie am participat la primul concurs, unde am ieșit pe locul 1 și atunci m-am gândit, ce ar fi dacă aș transforma pasiunea asta în meserie. Imediat după, am făcut cursul de antrenor personal pentru că pe lângă partea practică voiam să înțeleg și principiile anatomice din spatele exercițiilor. Acum antrenez deja de mai bine de trei  luni și cel mai tare mă bucură că primesc un feedback foarte pozitiv din partea celor cu care lucrez. Poate și pentru că tipul de antrenament pe care eu îl propun e puțin diferit, nu știu de ce, dar lucrurile s-au legat foarte frumos.

 

Se câștigă mai bine din sport decât din actorie?

Încă nu pot să zic că se câștigă mai bine pentru că nu a trecut destul de mult timp că să pot să îmi dau seama. În ambele cazuri însă, problema majoră e că nu sunt venituri constante, nu ai un salariu fix. Eșți plătit în funcție de câte spectacole sau clienți ai, așa că veniturile diferă de la lună la lună.

 

Ai putea renunta la actorie?

M-am gândit și mă gândesc de multe ori să renunț, mai ales că timpurile pe care le trăim nu sunt tocmai prietenoase cu artiștii. În ultimul timp mi-am pus de multe ori problema dacă mai e nevoie de teatru în perioadele de genul ăsta și m-a întristat faptul că artiștii au devenit dintr-o dată atât de ”neesențiali” pentru societate. Dacă m-ar întreba acum un tânăr dacă să dea la teatru probabil că i-aș recomandă să mai aștepte 3-4 ani până când lucrurile revin complet la ceea ce era odată normalitate.

 

Te-ai gândit să-ți deschizi o sala de sport?

Nu m-am gândit la asta, sunt deocamdată la început.

 

Ai început spectacolele de teatru?

Au început să se programeze spectacole și cred că stagiunea o să se prelungească toată vara. Chiar zilele trecute s-a anunțat că șansele că teatrele să se mai închidă sunt mici înspre deloc așa că bucur enorm că lucrurile pare că își revin.

 

Îți era dor de ele?

Normal, nu am mai jucat din octombrie și îmi e foarte dor. Abia aștept să revin pe scenă.

 

Unde te vom vedea jucând?

Joc în producțiile mai multor teatre. Deocamdată mi s-au programat spectacole la Teatrul Național și Teatrul Stela Popescu. Sper să se programeze și celelalte cât de curând. În general scriu pe pagină mea de Instagram și Facebook unde, ce și cum. Pentru cei care sunt interesați pot să caute acolo mai multe detalii.

 

we ❤️ music
Solicitați informații despre onorariu și disponibilitatea artistului/trupei pentru data evenimentului dv.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
we ❤️ music
we ❤️ music
we ❤️ music

CONTACT